User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 
fShare
40
Pin It

Ελαιόλαδο : Το Μεγάλο Μυστικό Της Κρητικής Διατροφής & Της Μακροζωίας

 

Η ποιότητα του Κρητικού Ελαιολάδου είναι γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο αφού τα ελαιόδεντρα λόγω των ιδανικών κλιματικών και εδαφολογικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί παράγουν λάδι εξαιρετικής ποιότητας και για τους Κρητικούς αποτελεί το 40% των προσλαμβανόμενων θερμίδων.

Έχει ένα χρυσοπράσινο χρώμα και διαθέτει λεπτό άρωμα και παχύρρευστη υφή. Πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που προέρχεται από τη σύνθλιψη της ελιάς, χωρίς την προσθήκη εκχυλισμάτων και άλλων βελτιωτικών ουσιών. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ παράλληλα περιέχει βιταμίνη Ε και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, καθώς και ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά.

Λόγω των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών υπερτερεί έναντι των ζωικών λιπαρών και άλλων φυτικών λαδιών. Είναι προτιμότερο να τρώγεται ωμό, επειδή με αυτό τον τρόπο ο ανθρώπινος οργανισμός καταφέρνει να απορροφήσει όλες εκείνες τις θρεπτικές ουσίες που προσφέρει. Ακόμα όμως κι αν τηγανιστεί θεωρείται καταλληλότερο μιας και είναι το πιο ανθεκτικό, τόσο στις υψηλές θερμοκρασίες, όσο και στην οξείδωση.

Πολλές επιστημονικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς αποδεικνύουν ότι το ελαιόλαδο αποτελεί και ένα πολύτιμο όπλο έναντι χρόνιων παθήσεων. Συγκεκριμένα, λόγω των λιπαρών οξέων που περιέχει συμβάλλει στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL) και στην αντίστοιχη μείωση της λεγόμενης “κακής” - LDL, ενώ προστατεύει από οξείδωση που προκαλεί την λεγομένη αθηροσκλήρωση. Είναι άριστη πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών (A,D,E,K) οι οποίες ασκούν προστατευτική δράση έναντι μορφών καρκίνου όπως είναι ο καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου και ταυτόχρονα αποτρέπουν την εμφάνιση οστεοπόρωσης. Η λιπαρή αυτή ύλη είναι εξίσου σημαντική στη διαδικασία της πέψης αλλά και στην απορρόφηση του ασβεστίου, ενώ η υψηλή αντιοξειδωτική της δράση βοηθά στην αναζωογόνηση του δέρματος μέσω της καθυστέρησης της γήρανση των κυττάρων.

Άλλη μια ιδιότητα του είναι η μείωση της πίεσης και η βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στους διαβητικούς βελτιώνοντας τη δράση της ινσουλίνης. Βέβαια, οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου δεν αφορούν μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά, αφού μια επαρκή ημερήσια πρόσληψη σε ελαιολάδο προσφέρει όλα εκείνα τα λιπαρά οξέα (λινελαϊκό οξύ) για τη σωστή ενασβεστίωση των οστών και κατ' επέκτασιν τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών.

 

Το Ελαιόλαδο είναι βασικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής των Κρητικών και δεν υπάρχει γεύμα που να μην περιλαμβάνει το λάδι. Παλαιότερα, για τον Κρητικό λαό, 1 φέτα Ψωμί ή 1 κομμάτι παξιμάδι με λάδι αποτελούσε το πιο υγιεινό & γευστικό πρωινό, ενώ συνήθιζαν να το αρωματίζουν με ένα ή περισσότερα βότανα που τους άρεσαν για να προσδώσουν επιπλέον άρωμα και γεύση. Μάλιστα, οι Κρητικές συνταγές που περιλαμβάνουν το ελαιόλαδο που παράγεται στο νησί χαρίζουν ιδιαίτερες γεύσεις και υψηλή θρεπτική αξία, ενώ αποτελούν και μια γαστρονομική εμπειρία για πολλούς επισκέπτες που δοκιμάζουν κρητικά φαγητά και εδέσματα. Η ιδιαίτερη γεύση του αναδεικνύεται κυρίως όταν σερβίρεται ωμό σε πιάτα με σαλάτες και γενικά σε φρέσκα χόρτα και λαχανικά.

Εξίσου σημαντικές στη καθημερινή διατροφή είναι και οι ελιές, οι καρποί δηλαδή που χαρίζουν αυτό το πολύτιμο υγρό που έπειτα από μικρή επεξεργασία αποτελούν ένα σπουδαίο διατροφικό συμπλήρωμα αφού είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο. Αξίζει να γίνει αναφορά στο γεγονός ότι οι ελιές προσφέρουν μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου συγκριτικά με τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια αλλά και τα κρέατα, ενώ μέχρι και σήμερα συνοδεύουν πολλά γεύματα της ημέρας (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) αλλά και φαγητά όπως είναι τα λαδερά και τα όσπρια.

Με λίγα λόγια το λάδι της ελιάς καταφέρνει και συγκεντρώνει μοναδικές γευστικές, αρωματικές αλλά και θρεπτικές ουσίες που το καθιστούν μια σπουδαία και αναντικατάστατη τροφή και σε συνδυασμό με τις ελιές τονώνουν και ωφελούν τον οργανισμό. Η ημερήσια πρόσληψη 25-30 ml ελαιολάδου και αντίστοιχα 80 gr για τις Ελιές θεωρείται ιδανική για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας και την προστασία από ασθένειες λόγω των σύγχρονων διατροφικών συνηθειών.

Κατσούγκρη Χρυσούλα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

fShare
40
Pin It