User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 
fShare
6
Pin It
 
 
Τις τελευταίες δεκαετίες η Κρητική Διατροφή έχει καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, αφού η κρητική κουζίνα θεωρείται ένα ποιοτικά υψηλό παράδειγμα Μεσογειακής Διατροφής. Ποια είναι όμως εκείνα τα χαρακτηριστικά που διαθέτει και την κάνουν τόσο διάσημη;
Η Κρήτη έχει μία από τις αρχαιότερες και πιο εύγευστες γαστριμαργικές  παραδόσεις στον κόσμο. Συγκεκριμένα, η Κρητική Διατροφή υποδηλώνει την παρουσία της από τη Μινωική εποχή μιας & αρχαιολογικά ευρήματα που απεικονίζουν το λάδι, το κρασί, τα σταφύλια και το μέλι μαρτυρούν τη σημασία που είχαν στην καθημερινή Διατροφή των Μινωιτών τα συγκεκριμένα αγαθά.  
Αξιοσημείωτο, είναι το γεγονός πως ο Κρητικός λαός κατάφερε με το πέρασμα το χρόνων να διατηρήσει το συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο, το οποίο έχει καταφέρει να γίνει διεθνώς γνωστό λόγω των οφελών υγείας που αποκομίζουν οι Κρητικοί από τη διατήρησή του. Μάλιστα, ο κλάδος της Σύγχρονης Διατροφής & Διαιτολογίας θεωρεί την Κρητική Διατροφή ως το πιο αντιπροσωπευτικό μοντέλο Διατροφής στη Μεσόγειο, λόγω των χαμηλών δεικτών θνησιμότητας  που έχουν οι Κρητικοί από μια πλειάδα ασθενειών, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος. Το γεγονός αυτό έκανε τη διατροφή & την υγεία των Κρητικών θέμα ερευνών και κατ΄επέκτασην συζητήσεων σε πολλά συνέδρια.
Η αγροτική καλλιέργεια αποτελεί το  μυστικό της καλής τους υγείας αφού τρέφονται με ότι τους προσφέρει σε αφθονία η γη τους. Τα φρούτα, τα χόρτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, το ψωμί, το λάδι αποτελούν μερικά από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της κρητικής κουζίνας. Η κατανάλωση του κρέατος είναι περιορισμένη, ενώ σημαντική θέση κατέχουν τα τυροκομικά. Τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν θαυμάσια εδέσματα, όπως επίσης και τα σαλιγκάρια. Τις περισσότερες φορές το μεσημεριανό ή το βραδινό συνοδεύονται από ένα ποτηράκι κρασί της παραγωγής τους το οποίο θεωρείται ασπίδα έναντι νοσημάτων της καρδιάς. Πέρα όμως από το κρασί υπάρχει κι άλλο ένα ποτό που αποτελεί μέρος της κρητικής κουλτούρας κι αυτό δεν είναι άλλο από την κρητική τσικουδιά (απόσταγμα από υπολείμματα σταφυλιών).
Η φαντασία και η ευρηματικότητα όμως εξέλιξε την κουζίνα τους, αφού άρχισαν να χρησιμοποιούν διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος, συνδυασμό υλικών και ν' αρωματίζουν τα φαγητά τους με αρωματικά φυτά. Επιπλέον, παρασκευή γλυκισμάτων από πετιμέζι, μέλι και ξηρούς καρπούς αποτελεί άλλο ένα χαρακτηριστικό. Όπως μπορεί να αντιληφθεί κάποιος, το κρητικό τραπέζι χαρακτηρίζεται από ποικιλία πιάτων με διάφορα προϊόντα που είναι πάντα ντόπια και εποχιακά.
Με αυτόν λοιπόν τον τρόπο, οι Κρητικοί εδραίωσαν ένα διατροφικό “χαρακτήρα”  που κατάφερε να επιβιώσει τόσο από το πέρασμα των αιώνων, όσο και από διάφορους κατακτητές όπως ήταν οι Άραβες, οι Ενετοί και οι Τούρκοι. Η  Κρητική Διατροφή κρύβει μια φιλοσοφία ζωής  και αποτελεί μία παράδοση που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά κι έχει γίνει ευρέως γνωστή, τόσο για τη μακροζωία, όσο και την καλή υγεία που προσφέρει.
 
fShare
6
Pin It