User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
fShare
32
Pin It

Παραδοσιακά Κρητικά Λουκούμια

Τα λουκούμια είναι ένα παραδοσιακό κρητικό γλυκό το οποίο ήταν πολύ εύκολο και γρήγορο για να το ετοιμάσει η νοικοκυρά.

Αυτή η ευκολία δεν οφειλόταν στην διαδικασία προετοιμασίας και μαγειρέματος μιας και είναι χρονοβόρα συνταγή, αλλά οφειλόταν στο ότι οι νοικοκυρές είχαν έτοιμο και ψημένο το ζυμάρι αφού το χρησιμοποιούσαν και σαν ψωμί (δεν έβαζαν ζάχαρη στην συνταγή). Έτσι λοιπόν, ανά πάσα ώρα και στιγμή, περιχύνοντας το "ψωμί" αυτό με συρόπι και πασπαλίζοντάς το με αλεσμένο σουσάμι και σπασμένα καρύδια, είχαν έτοιμο ένα πολύ νόστιμο και υγιεινό γλύκισμα!

 

Η παρακάτω συνταγή είναι για αρκετή ποσότητα λουκουμιών οπότε αν δεν το έχετε ξανακάνει προτιμήστε να βάλετε τα μισά υλικά!!

 

Υλικά :

1 ποτηράκι ρακί

1 πρέζα αλάτι

1 ποτήρι νερό

1 λίτρο περίπου ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

1 ποτήρι ελαιόλαδο για το ζυμάρι

1 ποτήρι πορτοκαλάδα

1/2 ποτήρι ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας κανελογαρύφαλα κοπανισμένα

2 φακελάκια μαγιά (ή σπιτικό προζύμι)

αλεύρι όσο χρειαστεί (περίπου 1,5 κιλό)

 

Διαδικασία:

 

Βάζουμε 1 ποτήρι νερό σε ένα σκεύος και διαλύουμε την μαγιά. Προσθέτουμε και λίγο (περίπου μια φλυτζάνα) αλεύρι και φτιάχνουμε το προζύμι μας.

Το αφήνουμε 30-45 λεπτά σε ζεστό μέρος ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.

 

Σε ένα άλλο σκεύος βάζουμε όλα τα άλλα υλικά μας και τα ανακατεύουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα και το προζύμι μας. 

Αφού τα ανακατέψουμε καλά αρχίζουμε και προσθέτουμε αλεύρι και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε όσο αλέυρι χρειαστεί ώστε να έχουμε στο τέλος μια μαλακή ζύμη.

 

Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε λεπτά μπαστούνια.

Τα απλώνουμε σε μια επιφάνεια που έχουμε στρώσει από πριν με κάποια πετσέτα και τα τοποθετούμε με μια απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν κι' άλλο.

 

 

 

Με ένα μαχαιράκι χαράζουμε την πάνω μεριά των μπαστουνιών κατά μήκος.

Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν. Όταν φουσκώσουν τα κόβουμε με ένα μαχαίρι ή μια σπάτουλα σε πολλά μικρά κομμάτια.

 

 

 

 

Βάζουμε το λάδι μας σε μια κατσαρόλα και το βάζουμε στην φωτιά. Όταν το λάδι μας έχει κάψει ρίχνουμε μέσα τα λουκούμια μας λίγα λίγα και τα ψήνουμε.

 

 

 

 

Τα αφήνουμε μέχρι να ροδίσουν και στη συνέχεια τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.

 

 

 

 

Υλικά για το σιρόπι μας

 

2 ποτήρια ζάχαρη

2 ποτήρια νερό

1 ποτήρι μέλι

 

 

Διαδικασία

 

Βράζουμε νερό και ζάχαρη σε μια κατσαρόλα για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε το μέλι και βράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμα.

 

 

 

Σερβίρισμα:

Αν προτιμήσουμε να τα σερβίρουμε με σιρόπι πρέπει να προσέξουμε ώστε όταν θα τα περιχύσουμε με το σιρόπι μας θα πρέπει το σιρόπι να είναι ζεστό και τα λουκούμια κρύα (ή το αντίστροφο) και να πασπαλίσουμε με σπασμένο σουσάμι και κοπανισμένα κανελογαρύφαλα.

Μπορούμε να τα σερβίρουμε χωρίς σιρόπι αλλά με ζάχαρη κρυσταλική ή άχνη.

 

 

 

 

fShare
32
Pin It