User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 
fShare
0
Pin It

Πλιγούρι με χοχλιούς

Το πλιγούρι(αλεσμένο στάρι) με χοχλιούς είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά αλλά και πιο νόστιμα πιάτα της Κρήτης.Συνδυάζει δυο από τα βασικότερα συστατικά της Κρητικής διατροφής, το στάρι και τους χοχλιούς. Και τα δύο θρεπτικά, υγιεινά και βρισκόταν καθημερινά στα Κρητικά νοικοκυριά.

Ακολουθεί η συνταγή.

 

Υλικά:

1/2 κιλό χοχλιούς χοντρούς

1/2 κιλό στάρι αλεσμένο (πλιγούρι)

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 μέτριες τομάτες

1 πατάτα

αλάτι

πιπέρι

κύμινο

1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

Προαιρετικά : κολοκύθι, καρότο, πιπεριά

Προετοιμασία :

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το βάζουμε στη φωτιά.

Όταν το νερό μας αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τους χοχλιούς και τους αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά. Αφού βράσουν τους ξεπλένουμε και τους καθαρίζουμε.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την τομάτα. Κόβουμε τα λαχανικά μας σε κυβάκια.

Ψήσιμο :

Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο. Αφού κάψει το λάδι ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι με την τομάτα να τσιγαριστούν.

Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τους χοχλιούς, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά.

Βγάζουμε τους χοχλιούς από την κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά μας και προσθέτουμε λίγο νερό, αλάτι και τα μπαχαρικά μας.

Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά και μετά προσθέτουμε το στάρι μας.

Προσθέτουμε νερό (περίπου τριπλάσιο από το στάρι) και το αφήνουμε μεχρι να ψηθεί ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό.

Περίπου 5 λεπτά πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, και αφού έχει δέσει, ρίχνουμε μέσα και τους χοχλιούς μας και ανακατεύουμε.

Το φαγητό είναι έτοιμο για σερβίρισμα!

fShare
0
Pin It