User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 
fShare
0
Pin It

Παραδοσιακές Χειρομυλόπιτες

 

Οι χειρομυλόπιτες έχουν πάρει το όνομά τους από τον παραδοσιακό χειρόμυλο όπου παλιά οι νοικοκυρές άλεθαν το στάρι το οποίο είναι και το βασικό υλικό τους. Οι χειρομυλόπιτες ήταν σχεδόν καθημερινά στο τραπέζι πολλών νοικοκυριών αφού είναι ένα εύκολο, θρεπτικό, υγιεινό αλλά και αρκετά οικονομικό έδεσμα, το οποίο όμως χρησιμοποιούνταν κάποιες φορές και στην θέση του ψωμιού.

Σήμερα θα μπορούσε να είναι και ένα πολύ καλό πρωινό αφού αν το συνοδέψει κανείς με μέλι ή πετιμέζι είναι γεμάτο ενέργεια.

Ακολουθεί η συνταγή.

Για 15 περίπου χειρομυλόπιτες

Υλικά :

1/2 κιλό στάρι αλεσμένο (πλιγούρι)

αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι μαγιά

νερό

αλάτι

ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)

Προετοιμασία:

Βάζουμε το στάρι σε ένα μπόλ και προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να το σκεπάσει. Το αφήνουμε περίπου μία ώρα. 

Σε αυτό το διάστημα ετοιμάζουμε το προζύμι μας.

 

 

 

Βάζουμε σε ένα μπολ την μαγιά με ένα ποτήρι νερό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αλεύρι τόσο ώστε το μείγμα μας να γίνει λίγο πιο σφιχτό από το μείγμα για κέικ. Το αφήνουμε περίπου μισή ώρα με 45 λεπτά σε ζεστό χώρο ώστε να φουσκώσει.

 

 

 

Όταν το προζύμι μας είναι έτοιμο, στραγγίζουμε το στάρι και αναμειγνύουμε μέ το προζύμι. Προσθέτουμε περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού αλατι και ανακατεύουμε.

Αν το μείγμα μας βγει πολύ αραιό προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Αφήνουμε το μείγμα μας περίπου 10 με 15 λεπτά να ομοιογεννοποιηθεί.

 

 

 

Ψήσιμο:

Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

 

 

 

Αφού κάψει το λάδι πέρνουμε με ένα κουτάλι μείγμα και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Η κάθε κουταλιά μειγματος θα γίνει και μία χειρομυλόπιτα.

 

 

Αφού τις ρίξουμε στο τηγάνι τις αφήνουμε να ροδίσουν από την μία πλευρά και τις γυρίζουμε ώστε να ψηθούν και από την άλλη.

 

 

 

Όταν τις γυρίσουμε προσθέτουμε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο ακόμα.

 

 

 

Αφού ψηθούν και από τις δύο μεριές τις τοποθετούμε σε χαρτί ώστε να φύγει το περισσότερο λάδι.

 

 

 

Τις σερβίρουμε σκέτες, με πετιμέζι ή με μέλι.

Παραλλαγές : Αν θέλετε να παίξετε λίγο με τις γεύσεις μπορείτε στο μείγμα να προσθέσετε τριμμένη τομάτα ή φέτα και ρίγανη.

 

fShare
0
Pin It