Τα λουκούμια είναι ένα παραδοσιακό κρητικό γλυκό το οποίο ήταν πολύ εύκολο και γρήγορο για να το ετοιμάσει η νοικοκυρά.
Το πλιγούρι(αλεσμένο στάρι) με χοχλιούς είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά αλλά και πιο νόστιμα πιάτα της Κρήτης.Συνδυάζει δυο από τα βασικότερα συστατικά της Κρητικής διατροφής, το στάρι και τους χοχλιούς. Και τα δύο θρεπτικά, υγιεινά και βρισκόταν καθημερινά στα Κρητικά νοικοκυριά.
Ακολουθεί η συνταγή.
Οι χειρομυλόπιτες έχουν πάρει το όνομά τους από τον παραδοσιακό χειρόμυλο όπου παλιά οι νοικοκυρές άλεθαν το στάρι το οποίο είναι και το βασικό υλικό τους. Οι χειρομυλόπιτες ήταν σχεδόν καθημερινά στο τραπέζι πολλών νοικοκυριών αφού είναι ένα εύκολο, θρεπτικό, υγιεινό αλλά και αρκετά οικονομικό έδεσμα, το οποίο όμως χρησιμοποιούνταν κάποιες φορές και στην θέση του ψωμιού.